Okrugli stol na temu „Problematika novih psihoaktivnih tvari“, Gradska knjižnica Zadar

U smart shopovima i na brojnim prodajnim intenetskim stranicama moguće je legalno, za svega 60 kuna, kupiti razno bilje spakirano u privlačnu ambalažu s natpisom “osvježivač prostora”, a zapravo je riječ o vrlo opasnim, pa i smrtonosnim tvarima, takozvanim novim drogama. Većina štetnih sastojaka proizvodi se u Kini i Indiji, a onda u praškastom obliku ili tekućem stanju dolaze u europske zemlje, gdje se potom dorađuju, pariraju i distriburaju na tržište kao sasvim legalni proizvodi. Prodavači takvih tvari u korak su ispred svih onih koji se bore protiv zlouporabe droga, a uporište za tu prednost nalaze, među ostalim, i u tromosti sustava i nefleksibilnosti zakonodavaca u donošenju izmjena. Stoga je pokrenuta inicijativa za izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Traži se uvođenje definicije NPT-a, novih psihoaktivnih tvari na način da se definira kao tvar bez terapijske vrijednosti koja utječe na mentalno zdravlje, ponašanje i percepciju i predstavlja prijetnju javnom zdravlju usporedivu s tvarima koje se nalaze na popisu opojnih droga, psihitropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu upotrijebiti za izradu droga. Traži se i definiranje obaveze dionika Sustava ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari u RH te mogućnost anonimnog prikupljanja uzoraka novih psihioaktivnih tvari u svrhu praćenja tržišta droga i zaštite javnog zdravlja. Sve to moglo se čuti na jučerašnjem Okruglom stolu na temu „Problematika novih psihoaktivnih tvari“ održanom u Gradskoj knjižnici u povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti čiji su suorganizatori Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga Zadarske županije i Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH.

Podatci o broju ovisnika

Zadarska županija je, prema najnovijim podacima o broju ovisnika, ponovno na prvom mjestu u Hrvatskoj, gdje se zapravo cijelo vrijeme izmjenjuje s Istarskom županijom koja je sada na drugom mjestu.

– Imamo oko 600 registriranih ovisnika. To je veliki broj, ali i nije tako loše jer to znači da su naši ovisnici pod kontrolom, da se liječe i da nisu prepušteni ulici i kriminalu, rekla je Klepac Erstić, iz vladina Ureda, iznoseći podatak kako najmlađi registrirani ovisnik ima 19 godina, a najstariji 66. Oko 85 posto ovisnika su muškarci, 35 posto ih je u braku, neto više od 40 posto ih ima djecu, a kako je s žaljenjem konstatirala Klepac Erstić, oko 44 posto ih je nezaposlenih. Voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti osvrnula se i na drugu domenu kojom se u toj ustanovi bave – mentalno zdravlje. Kazala je kako su samo u prošloj godini imali oko dvije tisuće dolazaka, od čega je dvije trećine žena, zbog ovisnosti o internetu, računalnim igrama, društvenim mrežama, kocki i slično. Njezina kolegica Marija Pupić Bakrač osvrnula se na nove droge za koje je kazala kako se vrlo teško otkrivaju u krvi i urinu postojećim testovima.

Teško otkrivanje

– Te tvari se vrlo kratko zadržavaju u ljudskim tekućinama i zato ih je teško otkriti. Ukoliko bi bilo moguće anonimno poslati uzorke na testiranje, to bi nam puno pomoglo da brže otkrijemo o čemu je riječ, što su naši pacijenti uzeli, kazala je Pupić Bakrač.Poražavajući podatak, da je Hrvatska po broju ovisnika o novim drogama, iznad prosjeka u europskim zemljama iznijela je Smilja Bagarić iz vladina Ureda.

– Najviše je onih u dobi između 15 i 24 godine, čak 6,9 posto. Nekakav “boom” u konzumaciji psihoaktivnih droga imali smo 2010. godine kad je u Europi otkrivena 41 nova psihioaktivna tvar a kod nas 12. Ekspanzija je trajala do 2016. kao i pomama za fentanilom, a najrasprostranjeniji su psihokanabinoidi te potom katinoni.

– Prodavači te tvari koje još uvijek nisu na popisu zabranjenih jako dobro kamufliraju. Naizgled su to paketići mirisnog bilja, a na ambalaži stoji najčešće kako je potrebno otvoriti paket i staviti ga na prozračno mjesto. Imaju i oznaku 18+ čime se trgovci štite jer, što oni znaju za što netko taj proizvod koristi, istaknula je Bagarić prezentirajući potom neke od načina prodaje, sasvim javne. Ured u kojem radi ušao je tako u trag komunikaciji na stranicama smart shopova na društvenim mrežama gdje kupci otvoreno pitaju za neki proizvod – osvježivač, a zapravo je to bilje poprskano nekom psihoaktivnom tvari.

– Upravo tu je i zamka, opasnost. Nitko ne zna koliko je pri pakiranju te tvari gore naprskano pa zato dolazi do predoziranja, a u Zagrebu smo prije par godina imali i smrtni slučaj kad je preminuo 15-godišnjak. u Zadru su počeli koristiti sprej istog naziva kao što je bilje, poznati Galaxy pa je to nazvano “glejdanje”. Ravnateljica zadarskog Doma za odgoj tražila je od nas pomoć. Primjetila je da su štićenici čudni, kao da su “napušeni” a to opet nije bilo to. Pitala ih je što su uzeli i rekli su joj, priznali su da je to Galaxy i da je on legalan pa da im nitko ništa ne može, ispričala je Bagarić iznoseći i zanimljiv primjer sa zagrebačkih ulica. Preko interneta se, naime, reklamitrao mali crveni autić makre kia s lokacijama gdje je i ponudom osvježivača.

Padaju cijene

– Dok je on otkriven i eliminiran s ulice probrujao je on zagrebačkim ulicama ohohooo, dobacila je Bagarić iznoseći i primjer jednog smart shopa koji je reklamirao Galaxy. Pozivao je na konzumaciju u jedan kafić ali i promo akciju vikendom gdje se za veću količinu nudio popust, kazala je Bagarić iznoseći i podatak o cijenama tih tvari koje su unatrag par godina pojeftinile. Nudile su se po 100 kuna za paketić, a danas za svega 60.

Okrugli stol je završen jednim zajedničkim zaključkom, odnosno nadom da će prijedlog izmjena postojećeg zakona biti što skorije prihvaćen, ako ne do konca ove godine, a onda barem početkom iduće s obzirom da je predložen još 2015. godine.

Zajednica Pape Ivana XXIII, u savjetovalištu na adresi, Franje Tuđmana 24 (u sklopu Caritasa), pruža usluge savjetodavnog rada utorkom a ostalim danima putem E-savjetovanja. Osim pripreme za prihvat u terapijsku zajednicu, usluga podrazumijeva i stručni rad s maloljetnicima i članovima njihovih obitelji,  s resocijalizantima i zatvorenicima po otpustu. Udruga provodi i pripremu postpenalnog prihvata u Zatvoru Zadar.